Saturday, January 8, 2011

Kako napraviti potpuni promašaj?

Realno gledano, 2010. godina je obeležena netbook uređajima koji su ove godine pomalo stagnirali. Uređaji koji su preuzeli momentum i nastavili ubrzanim tempom su tableti koji će verovatno svoj zenit dostići u ovoj godini. Kao i svaka druga, i 2010. godina je obeležena brojnim inovacijama, koja su bila veoma uspešna, ali i sa nekoliko potpunih promašaja. One uspešne ćete lako prepoznati po tome što imaju brdo plagijata, ali njih je dosadno pominjati.
Evo rešenja koje niko neće kopirati (osim onih koji imaju patološki strah od uspeha).



ASUS eeeKeyboard

Voleo bih da znam kako su došli na ovu ideju. Da čujem nekoga kako kaže: "Hajde da strpamo netbook hardver u tastaturu i stavimo ekran umesto NumPad-a!". Jedino što mi pada na pamet je izvlačenje papirića sa random terminima tokom brainstorminga. Pretpostavljam da je sastanak članova razvojnog tima izgledao ovako:

Član br. 1: Ja sam izvukao "Tastatura"!
Član br. 2: nettop/netbook kaže moj papirić!
Član br. 3: Bravo! Moj kaže "PMP".

Ovde je trebao da uđe šef i kaže, "Bambusi jedni, to nije kreativnost, to je kombinatorika!".



eeeKeyboard mi deluje kao proizvod koji je osmislio tim kome je dato deset minuta da predstave inovativan proizvod do sledeće pauze, pod pretnjom da će im pustiti plin u kancelariju. Delovi različitih proizvoda nabacani na gomilu, potpuno međusobno nepovezani, ali je život bio važniji od toga da li će proizvod imati upotrebnu vrednost. Ova stvarčica je prošla kroz redakciju i imao sam prilike da je vidim uživo. Prva pomisao je bila, "Simpatično", a druga "Čemu to?".

Pre svega, zaista me zanima čemu služi ekran na tastaturi? Nikako ne mogu da zamislim u kom položaju ga koristiti, a da bude dobar ugao. Eventualno kada je na bateriji, nemate pravi ekran u blizini, mada sumnjam da ćete ga nositi okolo, mene bi bio blam da ga iznesem iz kuće i da moram da objasnim ljudima na šta sam bacio pare.

Druga stvar, zašto je tako loše hardverski koncipiran? Slab Atom N270 procesor u kombinaciji sa Broadcom Crystal HD čine da pre svakog HD-a možete da bacate novčić da vidite ima li poente uopšte pokušavati. Atom je preslab za bilo šta ozbiljnije od 480p, a Crystal HD je poznat po lošim drajverima i funkcioniše po sistemu - nekad radi, nekad ne. Sve zavisi od kodeka, kompatibilnosti, raspoloženosti čipa, vaše lične nesposobnosti, da li imate zelenu ili teget mašnu i naravno božije volje.



Bežična veza sa monitorom je ograničena na tri metra i traži optičku vidljivost sa uređajem koji izgleda kao minijaturni nettop i služi kao risiver (ako ste uopšte kupili skuplju verziju - 600 evra!) i brzo puca, ali se zato sporo konektuje (30ak sekundi). Ako se odlučite na kablove, onda bolje da uzmete nettop i bežičnu tastaturu. Ako nekom padne napamet da na eeeKeyboard može da se nakači bežična tastatura... ne znam šta bih rekao... Dobro može, ali zar ne izgleda redudantno (i retardirano kad smo već kod toga). Pritom nije ni lagan, sa oko kilogram nije baš za držanje u krilu na duže staze. Takođe, da li volite kad se tastatura greje? Ja definitivno ne, a ova ume da se zainati, pa podigne temperature pri ozbiljnijem opterećenju. Uzgred, znate li šta je veće opterećenje za Atom procesor? Apsolutno sve! Čak i kada nađete video materijal koji će Crystal HD akcelerisati, procesor je opterećen 60-70%! Sjajno! A da, tada zbog temperature, ventilator postane bučan. Sve bolje od boljeg. Doživljaj ekvivalentan spuštanju vodenim toboganom u kom se, umesto vode, nalazi sitan pesak, odraćete se i do kraja vam više neće biti ni do čega, a onda na kraju shvatite i da je bazen u koji upadate prazan.

Mislite da je to sve? Optimistična pretpostavka, dragi moji Watson-i. ASUS je naveo četiri sata autonomije, što nije ni približno onome što se dobija u praksi. Ne znam kako su vršili merenje, verovatno dok je bio ugašen i u frižideru. U praksi, dva sata je uspeh za slavlje, pa ćete svejedno morati da šetate okolo bar sa jednim kablom (od punjača ukoliko sporo kapirate). Takođe možda je i bolje da koristite i kabl za TV ili monitor, čisto da veza ne pukne kad stavite noge na sto i time prekinete opitčku vidljivost između eeeKeyboarda i risivera ili neko prođe ispred vas i uradi isto. A kablovi za zvučnike, nećete sigurno da slušate plitak zvuk koji dolazi iz tastature, zar ne? Sve u svemu bićete umotani u kablove i ne mogu da zamislim nekog kome to ne bi smetalo. Zar nije elegantnije rešenje nettop koji je postavljen diskretno iza TV-a?

Postavlja se pitanje kome je ovo namenjeno? Zaista ne znam. Postoje bolji nettop-ovi, netbook-ovi, HTPC-ovi, tableti i mnogi drugi uređaji koji će bolje raditi od ovog i ne mogu da vidim zašto uopšte postoji. Svaka čast za hrabrost, pretpostavljam, ali to možete reći i osobi koja se bacila sa petog sprata dok je stružu sa asfalta.

Izvinjavam se svim vlasnicima eeeKeyboard-a ukoliko sam Vas uvredio. Ukoliko bude potrebno, obojici ću se izviniti lično putem mail-a. U stvari, evo mogu i odmah. Izvinite što ste napravili grešku!

No comments:

Post a Comment